Diferența dintre Sistemele Fotovoltaice Off-Grid și cele On-Grid

panouri solare
tehnologie

Alegerea unui sistem fotovoltaic Off-Grid sau unul On-Grid se face în funcție de felul în care este alimentată locuința cu energie electrică momentan. 

Sistemele Fotovoltaice Off-Grid

În cazul în care locuința ta se află într-o zonă izolată, neracordată la Sistemul Energetic Național, atunci va trebui să optezi pentru un sistem fotovoltaic Off-Grid (cu baterii).

Sistemele fotovoltaice Off-Grid sunt cele mai complexe de pe piață, conținând:

  • Panouri fotovoltaice (sau turbine eoliene);
  • Controlere (regulatoare) de încărcare;
  • Baterii solare;
  • Invertoare.

Spre deosebire de invertoarele On-Grid, cele pentru sistemele Off-Grid au mai multe funcții, ce îți permit controlul asupra:

  • alimentării cu energie a diferiților consumatori din locuința ta;
  • panourilor fotovoltaice;
  • folosirii surselor alternative pe post de generatoare pe combustibil sau sisteme de cogenerare. 

Sistemele Fotovoltaice On-Grid

Dacă ești conectat la Sistem Energetic Național, poți alege dintre 3 tipuri de sisteme fotovoltaice On-Grid:

  1. Sistem fotovoltaic ce are scopul de a injecta toată producția de energie în rețeaua națională (sau Sistem Full Feed-In).
  2. Sistem fotovoltaic complex, prin care prioritar este consumul energiei de către tine, pentru locuința ta, iar Sistemul Energetic Național reprezintă un back-up, asigurându-te cu energie suplimentară în cazul în care ai nevoie, sau primind de la tine surplusul produs de sistemul tău.
  3. Sistem fotovoltaic hybrid (On-Grid cu baterii) care te ajută să stochezi surplusul de energie produs de panourile tale. În acest caz Sistemul Energetic Național are doar rolul de back-up în caz de supraconsum, încărcând bateriile când este nevoie, sau chiar de a prelua surplusul de energie, dacă bateriile sunt deja încărcate. Aceste tipuri de sisteme fotovoltaice necesită invertoare hibride cu regulator de încărcare încorporat.

Performanța unui sistem fotovoltaic On-Grid este determinată de:

  • Eficiența și calitatea panourilor fotovoltaice: locația geografică, orientarea și gradul de înclinare al acoperișului, producătorul;
  • Eficiența invertoarelor: acestea depind strict de producător.

Este important de reținut că pentru instalarea unui sistem fotovoltaic On-Grid, aveți nevoie de Aviz Tehnic de Racordare (ATR), pentru a racorda panourile la Sistemul Energetic Național.