Panourile Solare Presurizate

panouri solare

Într-unul dintre articolele precedente am vorbit despre panourile solare pentru apă caldă (panouri solare nepresurizate). Așa că, astăzi vom discuta despre panourile solare presurizate. 

Pentru a nu crea confuzie, vă reamintim că panourile solare se împart în două mari categorii:

  • Panouri fotovoltaice;
  • Panouri termice: presurizate și nepresurizate;

Înainte de a vă prezenta caracteristicile panourilor presurizate, vom vorbi și despre avantajele panourilor termice, în general. 

Avantajele Panourilor Solare Termice

Pentru cei care se gândesc la o soluție economică de a încălzi apa menajeră, panourile solare termice (atât cele presurizate, cât și cele nepresurizate) au trei mari avantaje:

  1. Investiția într-un panou solar termic se recuperează foarte repede. În afară de costul de achiziție și cel de instalare, sistemul nu prezintă alte costuri adiționale, folosind integral energie solară. 
  2. Panourile solare termice au o durată de viață foarte mare: 20-25 de ani. Chiar dacă prețul de achiziție și cel de montare poate părea mare, aceste panouri reprezintă o investiție convenabilă, de lungă durată.
  3. Având în vedere că panourile solare termice folosesc integral energie solară, gradul de poluare al acestora este egal cu 0. Astfel, vei contribui și tu la protejarea mediului înconjurător. 

Panourile Solare Presurizate

Ambele tipuri de panouri termice, atât cele presurizate, cât si cele nepresurizate, sunt folosite pentru a încălzi apa menajeră. Principalele diferențe dintre acestea sunt modul de fabricare și specificațiile legate de montaj. 

Cum funcționează panourile solare presurizate?

Tehnologia Heat Pipe este cea care stă la baza panourilor solare presurizate. La fel ca și panourile nepresurizate, tuburile acestora sunt confecționate din două straturi de sticlă, cu vid între ele. 

Știm deja că la panourile nepresurizate apa se încălzește în interiorul tuburilor și apoi se ridică către rezervor conform principiului de termosifonare. În schimb, panourile presurizate se bazează de schimbul de energie între colector și apa din rezervor. Tuburile vidate absorb energia solară (căldura) și o transferă către apa din rezervor printr-o țeavă Heat Pipe, realizată din cupru. Astfel, apa este încălzită în mod constant și furnizată în locuința sub presiune. 

Montarea panourilor solare presurizate

Având în vedere că apa nu este încălzită direct în tuburile de sticlă ale panourilor, sistemele presurizate pot fi folosite pe tot timpul anului. Singurul element care nu trebuie uitat la montarea lor este pasta termoconductoare. Aceasta previne erodarea Heat Pipe-ului sau transferul mai mic de căldură către rezervor. 

Odată ce panoul este montat și instalația este alimentată, apa va ajunge la o temperatură de 40℃ în aproximativ 8 ore, în funcție de intensitatea soarelui. 

Avantaje ale panourilor solare presurizate

IMPORTANT!!! Spre deosebire de panourile nepresurizate (care nu pot fi folosite iarna), principalul avantaj al panourilor presurizate este acela că pot fi folosite pe tot parcursul anului, fără absolut nicio excepție.

Deasemeni, asa cum am mentionat deja, aceste panouri au o durată de viață foarte mare, investiția recuperandu-se în 3-4 ani de la data instalării. 

Nici acest tip de panou termic nu necesită o mentenanță deosebită, decât atunci când unul dintre tuburi se sparge și trebuie schimbat. Însă, spre deosebire de panourile nepresurizate, sistemul presurizat poate funcționa fără nicio problemă și cu un tub spart. 

Dezavantaje ale panourilor solare presurizate

Unul dintre principalele dezavantaje ale acestor panouri îl constituie faptul că instalarea lor este mai dificilă față de cele nepresurizate. Astfel, necesită montate de către un specialist. 

Fiind fabricate din materiale mai durabile și datorită sistemului mai complex de funcționare, panourile presurizate au un preț ceva mai ridicat față de cele nepresurizate.